Boekhouding & fiscaliteit nieuws

- Meer details over werking UBO-register bekend

De antiwitwaswet van 18 september 2017 creëert een wettelijk kader voor het UBO-register. Dit is een nationaal register van uiteindelijk begunstigden van vennootschappen en andere juridische entiteiten. Stilaan raken meer details bekend o.a. over de inhoud van de verzamelde informatie.
Lees meer

- Welke activiteiten van dienstverleners aan vennootschappen vallen onder verplichte registratie?

Dienstenverleners aan vennootschappen worden verplicht om zich vooraf te registreren bij de FOD Economie. De verplichting geldt voor natuurlijke personen en rechtspersonen die in België vennootschapsrechtelijke diensten aanbieden, maar die ontsnappen aan de antiwitwaswet van 18 september 2017. Een woordje uitleg over de nieuwe stap in de strijd tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.
Lees meer

- Wanneer kunnen kmo's een groepsvordering indienen?

Sinds 1994 kunnen consumenten een vordering tot collectief herstel of groepsvordering instellen. De wetgever baseert zich nu op dezelfde principes voor de vordering tot collectief herstel ten voordele van kmo’s. Sinds 1 juni 2018 kunnen ook zij deze zogenaamde class action indienen bij bepaalde massaschade.
Lees meer

- Iedereen ondernemer, ook vzw's

Over het wetsontwerp nr. 54K3119001 tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en houdende diverse bepalingen zijn we nog lang niet uitgepraat. Het nieuwe wetboek (afgekort WVV) vervangt het bestaande Wetboek van Vennootschappen, de vzw-wet van 27 juni 1921 en de wet van 31 maart 1898 op de beroepsverenigingen. In deze bijdrage staan we stil bij de veranderingen voor vzw's. Door de invoering van een functioneel ondernemingsbegrip dat aansluit bij de economische realiteit, worden vzw's ondernemingen.
Lees meer

- Wijziging afsluitdatum boekjaar vennootschappen

Wanneer er nieuwe wetgeving aankomt, hebben heel wat vennootschappen de neiging hun boekjaar aan te passen. Zo hopen ze bv. langer van de oude gunstigere regels te genieten en de toepassing van de strengere nieuwe regels uit te stellen. Om dit tegen te gaan voegt de wetgever aan nieuwe fiscale regels steeds vaker een antimisbruikregel toe, waardoor de wijziging van het boekjaar geen effect heeft voor de inwerkingtreding van de nieuwe regels.
Lees meer

- Voordeel alle aard woning: factor 2 in plaats van 3,8

De manier waarop de gratis ter beschikking stelling van een woning aan een werknemer of bedrijfsleider wordt gewaardeerd, ligt al lang onder vuur. De regering heeft nu aangekondigd de regels aan te passen. De waarde wordt berekend met de nieuwe formule: KI × 100/60 × 2.
Lees meer

- Kilometervergoeding stijgt tot 0,3573 euro

De kilometervergoeding voor federale ambtenaren wordt ook gebruikt als criterium voor de vergoeding die een werkgever in de privésector aan zijn werknemers mag betalen voor dienstverplaatsingen. Het bedrag wordt jaarlijks aangepast op 1 juli. Het bedrag voor de periode 1 juli 2018-30 juni 2019 is 0,3573 euro.
Lees meer

- Hoe geldig zijn de besluiten van uw algemene vergadering?

Een resem wettelijke en statutaire formaliteiten houden het organiseren van een algemene vergadering in het gareel. De gelijke behandeling van elke aandeelhouder -ongeacht zijn kleine of grote participatie- staat voorop. Artikel 64 van het Wetboek van Vennootschappen somt limitatief de schendingen op die aanleiding kunnen geven tot de nietigheid van een besluit van de algemene vergadering.
Lees meer

- Veranderingen voor werkgevers die investeren in een zone in moeilijkheden

Werkgevers die investeren in gebieden die getroffen zijn door collectieve ontslagen (de zogenaamde ontwrichte zones) en nieuwe arbeidsplaatsen creëren, kunnen een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing genieten. Deze steunregeling die in 2014 werd ingevoerd, wordt nu vereenvoudigd zowel voor werkgevers als voor de gewesten.
Lees meer

- Fiscale controle in televisieprogramma: geen probleem?

In 2016 volgde een vrt-ploeg het leven zoals het is bij De Fiscus. In één van de afleveringen werd een onaangekondigde controle gevolgd. De betrokken belastingplichtige vond dat de controle-ambtenaren daarmee hun beroepsgeheim geschonden hadden. De rechtbank van eerste aanleg van Brugge oordeelde recent echter dat de actie van de fiscus legaal is. De aanslag die de belastingplichtige na de controle kreeg, is niet nietig.
Lees meer

- Btw-behandeling vouchers

Met een voucher of waardebon kun je een product of dienst aankopen. Op btw-vlak rijst dan onmiddellijk de vraag wanneer de btw-verschuldigd is: wanneer u de voucher aankoopt, of wanneer u hem gebruikt. Vanaf 1 januari 2019 gelden er nieuwe regels.
Lees meer

- Pensioensparen: kiezen voor 960 of 1.230 euro?

Sinds dit jaar kunt u kiezen om een hoger bedrag te pensioensparen, tot 1.230 euro. Als u daarvoor kiest, krijgt u relatief wel een lager voordeel. De vermindering zakt van 30 % tot 25 % van het gespaarde bedrag. U moet er dus wel goed over nadenken. En er uitdrukkelijk voor kiezen.
Lees meer

- Nieuwigheden btw-boeten

Het btw-boetesysteem krijgt een facelift. Bij bepaalde eerste inbreuken te goeder trouw wordt de boete vanaf nu automatisch kwijtgescholden. Om dit mogelijk te maken heeft de fiscus een interne instructie aangepast. Het WBTW en de bijhorende KB’s worden niet gewijzigd.
Lees meer

- Invloed van het kadastraal inkomen op het beroepsinkomen van bedrijfsleiders

De revalorisatiecoëfficiënt waarmee u de belastbare waarde van een onroerend goed kan berekenen, is vastgelegd voor het aanslagjaar 2019. Hij is gestegen ten opzichte van die voor het aanslagjaar 2018. Dit is belangrijk voor bedrijfsleiders die een woning verhuren aan hun vennootschap. Huurinkomsten boven een bepaald bedrag worden geherkwalificeerd als bezoldigingen.
Lees meer

- Aanvullend pensioen voor kleine zelfstandigen uitgebreid met POZ

Zelfstandigen-natuurlijke personen kunnen voortaan, naast hun vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ), een volwaardig aanvullend pensioen opbouwen dat vergelijkbaar is met dat van de zelfstandige bedrijfsleiders. Hoe? Door een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (afgekort POZ) af te sluiten met een pensioenfonds of een verzekeraar.
Lees meer

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  [41]  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58