Boekhouding & fiscaliteit nieuws

- Dan toch een tax shelter voor games?

Op 29 maart 2019 werd de tax shelter voor de game-industrie in een wet gegoten, maar die wet is nog niet in werking getreden. Dat komt omdat Europa een reeks bedenkingen had bij de Belgische wet. Maar via een recent wetsvoorstel zouden die wijzigingen er nu snel moeten komen.
Lees meer

- De woning waarin u slechts fiscaal woont

Een “eigen woning” is de woning die u zelf betrekt als gezinswoning. Het onroerend inkomen van zo’n eigen woning (het kadastraal inkomen) is vrijgesteld in de personenbelasting. Als u de woning niet zelf betrekt dan heeft u die vrijstelling niet. Daar bestaat een uitzondering op, die wettelijk niet meer bestaat, maar in de praktijk nog wel wordt toegepast… zij het niet altijd.
Lees meer

- Subsidies voor cybersecurity-investeringen

Sinds 1 januari 2021 biedt Vlaanderen een subsidie voor zogenaamde cybersecurity-verbetertrajecten aan. Tijdens zo’n traject helpt een erkende dienstverlener de beveiliging van een onderneming te verbeteren. In september 2021 werd er ook een ‘laagdrempelige instapversie’ van die subsidie voorgesteld.
Lees meer

- Curator mag kwijting bestuurders negeren

Begaat een bestuurder een wetsovertreding, dan kan hij persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de schade die wordt veroorzaakt. De vennootschap kan daar kwijting voor geven, zodat de bestuurder als het ware ingedekt wordt tegen die aansprakelijkheid. Ten minste ten aanzien van de vennootschap. Maar is de curator een derde, of vertegenwoordigt hij de vennootschap ?
Lees meer

- Is een boete en een belastingverhoging een dubbele bestraffing?

De fiscale wetgeving bevat bijzonder veel verplichtingen die in geval van niet-naleving afgedwongen kunnen worden door sancties, beslagleggingen, gedwongen uitvoering, … De sancties kunnen van administratieve aard zijn (een belastingverhoging) of van strafrechtelijke aard (geldboetes). De twee samen kan ook! Is dat niet een dubbele sanctie en is dat niet verboden door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ?
Lees meer

- Uw raadsman betaalt de schade die hij veroorzaakt

Ook de advocaat, accountant, belastingconsulent, … kan al eens de bal misslaan. Een fout advies, een slechte uitvoering van een regel, laattijdigheid. Het overkomt ons allemaal. Maar het verschil is dat als uw raadsman de bal misslaat… u met de gebakken peren zit! En wat dan?
Lees meer

- De e-signature

De elektronische handtekening is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. U gebruikt ze misschien zelfs zonder dat u er zich bewust van bent. Maar de ene e-signature is de andere niet… Een woordje uitleg.
Lees meer

- Handelshuur – herziening

De handelshuurwet laat zowel de verhuurder, als de huurder toe om een herziening van de huurprijs te vragen wanneer de omstandigheden dat rechtvaardigen. Voor het vredegerecht van Antwerpen werd een casus besproken die de grenzen van dat recht mooi in beeld brengt.
Lees meer

- De fiscus over ‘negatieve interesten’

Al enige tijd is de rente zo laag dat de belegger geld moet geven om zijn geld te beleggen. Wat denkt de fiscus van die negatieve interesten?
Lees meer

- Huur: een mondeling akkoord geldt ook

“Verba volant, scripta manent”. Een Latijns adagium dat zoveel betekent als “het gesproken woord vervliegt, het geschreven woord blijft”. Dat principe is een gezond principe, in vele opzichten, maar bij overeenkomsten mag u niet uit het oog verliezen dat ook het “gesproken woord” blijvende gevolgen kan hebben.
Lees meer

- Liquidatiereserve: wat is 5 jaar?

Als een vennootschap dividenden uitkeert, dan is daar 30% roerende voorheffing (RV) op verschuldigd. Kmo’s kunnen die voorheffing vermijden door de winsten te reserveren (liquidatiereserve). Er is dan onmiddellijk een heffing van 10% verschuldigd, maar bij de vereffening van de vennootschap geldt er een belastingvrijstelling. Keert u vroeger uit, dan wordt er nog wel RV ingehouden.
Lees meer

- IFRS 16: huurovereenkomsten en Covid-19

Op 1 januari 2019 werd in Europa de nieuwe IFRS 16-lease-standaard van toepassing. Huurders moesten voortaan hun lease- en huurverplichtingen activeren op de balans. Als een huurder nu een huurverlaging krijgt om de Covid-19-pandemie te overbruggen, heeft dat in principe ook een boekhoudkundige impact. Maar zover komt het voorlopig niet.
Lees meer

- Vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor onderzoek en ontwikkeling

Sinds enige jaren gebruikt de wetgever de bedrijfsvoorheffing (BV) om werkgevers te steunen bij investeringen die tewerkstelling opleveren. De werkgever houdt de BV in, zoals gebruikelijk, maar hij moet van de ingehouden BV slechts een deel doorstorten naar de fiscus. Onlangs werd de vrijstelling van doorstorting BV voor onderzoek en ontwikkeling versoepeld.
Lees meer

- Uw verhuurder houdt niet van thuiswerk

Als een huurder het gehuurde gebouw voor beroepsdoeleinden gebruikt, dan is de verhuurder belastbaar op de huurinkomsten en niet op het kadastraal inkomen, dat veelal lager zal liggen. In dit coronatijdperk hebben we massaal thuis leren werken en velen zouden dat ook graag blijven doen. Maar wat denkt de verhuurder daarvan?
Lees meer

- Nieuw WVV: impact op herwaarderingsmeerwaarden

Op 20 augustus 2021 publiceerde de Commissie voor boekhoudkundige normen (CBN) een advies over de wijze waarop herwaarderingsmeerwaarden geboekt moeten worden na de invoering in mei 2019 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV).
Lees meer

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  [16]  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58