Boekhouding & fiscaliteit nieuws

- Voorafbetalen in 2018

Ondernemingen die onvoldoende voorafbetalingen doen, worden daarvoor bestraft. Ze moeten een belastingvermeerdering betalen. Vanaf dit jaar, wil de regering voorafbetalen nog meer aanmoedigen. Het vermeerderingspercentage bedraagt vanaf nu in de vennootschapsbelasting minstens 6,75 %.
Lees meer

- Neerlegging jaarrekening vereniging: tarieven voor 2018

Sinds 1 januari 2018 worden nieuwe tarieven toegepast voor het neerleggen van de jaarrekening van verenigingen bij de Balanscentrale van de Nationale Bank van België. De tarieven zijn geïndexeerd. Het tarief wordt alleen bepaald door de gebruikte drager.
Lees meer

- Neerlegging jaarrekening onderneming: tarieven voor 2018

Het tarief voor het neerleggen van jaarrekeningen van ondernemingen wordt bepaald door de drager, de begindatum van de jaarrekening en het model van de jaarrekening. De kosten voor de openbaarmaking van de jaarrekeningen worden elk jaar geïndexeerd. Sinds 1 januari 2018 betalen de ondernemingen iets meer voor de neerlegging van hun jaarrekening bij de Balanscentrale van de Nationale Bank.
Lees meer

- Model jaarrekening: gevolgen van de groottecriteria voor vennootschappen

De tarieven voor de neerlegging van de jaarrekening voor 2018 zijn bekend. Of uw onderneming haar jaarrekening volgens het micromodel, het verkort model of het volledig model moet neerleggen, hangt af van bepaalde groottecriteria en van het feit of de onderneming al dan niet beursgenoteerd is. Kent u de groottecriteria van buiten? Een opfrissing.
Lees meer

- Tax shelter starters nu ook voor groeibedrijven

Sinds 2015 krijgt al wie investeert in startende ondernemingen een belastingvoordeel. De regering wil daarmee investeringen aanmoedigen en slapend spaargeld terug in de economie pompen. Vanaf 2018 wordt de maatregel uitgebreid zodat ook investeringen in groeibedrijven in aanmerking komen voor het voordeel.
Lees meer

- Taal van factuur: waar moet u op letten?

Bij het opstellen van een factuur moet u op allerlei zaken letten. In de eerste plaats moet u er voor zorgen dat alle verplichte vermeldingen erop staan. Maar wist u dat u ook moet letten op de taal waarin u de factuur opstelt? U moet de taal gebruiken van het gewest waar uw exploitatiezetel gevestigd is.
Lees meer

- Vrijstelling bedrijfsvoorheffing: Waalse steunzones eindelijk erkend

Werkgevers die investeren in een zogenaamde steunzone of ontwrichte zone en nieuwe werknemers aanwerven, kunnen voor die werknemers een tijdelijke verlaging van de loonkost genieten. De gewesten leggen de steunzones vast. Over de steunzones in het Vlaams Gewest informeerden wij u in juli 2017. Sinds 1 november 2017 heeft ook het Waals Gewest steunzones afgebakend.
Lees meer

- Innovatiepremie: Innoveren loont nog altijd voor werkgever en werknemer

Sinds 2006 al kunnen werkgevers een eenmalige innovatiepremie voor vernieuwende ideeën toekennen aan hun werknemers. Ook voor de periode 2017-2018 kunnen werkgevers dit instrument gebruiken om innovatieve werknemers te belonen. De regeling is opnieuw verlengd. De voorwaarden en de procedure wijzigen niet.
Lees meer

- Naar een gecentraliseerde invordering?

De programmawet van december 2017 voert een gecentraliseerde invordering in. Dat maakt het enerzijds makkelijker voor de belastingplichtige. Maar anderzijds wordt het voor de fiscus makkelijker om schuldvergelijking toe te passen.
Lees meer

- Gewestelijke inkomenscompensatievergoedingen voor zelfstandigen en kmo’s fiscaal vrijgesteld

De gewestelijke inkomenscompensatievergoedingen worden vrijgesteld van belasting. Inkomenscompensatievergoedingen worden toegekend door de gewesten aan ondernemingen of zelfstandigen die hinder ondervinden van openbare werken in hun straat. De vrijstelling geldt voor vergoedingen verkregen sinds 1 januari 2018.
Lees meer

- Hervorming vennootschapsrecht: geen onderscheid meer tussen burgerlijke en handelsvennootschappen

De hervorming van het Wetboek van vennootschappen van 7 mei 1999 draait rond vereenvoudiging, flexibilisering en aanpassing aan Europese evoluties. Over die ingrijpende hervorming is het laatste woord nog lang niet geschreven. Vandaag staan we stil bij de verdwijning van één van de basisprincipes uit ons vennootschapsrecht: het onderscheid tussen burgerlijke en handelsvennootschappen.
Lees meer

- Kapitaalverminderingen in 2018

Eén van de belangrijke elementen in de hervorming van de vennootschapsbelasting is de manier waarop kapitaalverminderingen worden aangerekend. Vroeger had de vennootschap hierin een vrije keuze. Voor kapitaalverminderingen vanaf 2018 werd deze keuzevrijheid afgeschaft. Vanaf nu wordt de vermindering pro rata aangerekend op het gestort kapitaal, en op de reserves van de vennootschap. Daardoor wordt een deel van de terugbetaling een uitkering van dividenden. En daardoor belastbaar.
Lees meer

- Geïndexeerde loongrenzen voor arbeidsbedingen in 2018

In verschillende bedingen in arbeidscontracten worden loonbedragen opgenomen. Die loonbedragen worden jaarlijks geïndexeerd. De loongrenzen zijn van belang voor de geldigheid van deze clausules. Sinds 1 januari 2018 zijn nieuwe loonbedragen van toepassing.
Lees meer

- Douane 2018

Eind vorig jaar stelde minister van Financiën Johan Van Overtveldt zijn beleidsnota voor. Daarin werden onder meer de hervorming VenB uit de doeken gedaan. Maar ook voor de douane staan er nog plannen klaar. Wat zit er in de pijplijn?
Lees meer

- Nieuwe antiwitwaswet introduceert UBO-register

De federale wetgever heeft de huidige antiwitwaswet van 11 januari 1993 vervangen. Een van de opmerkelijkste wijzigingen in de nieuwe wet is de oprichting van een register van uiteindelijk begunstigden bij de FOD Financiën. In dit Ultimate Beneficial Owner of UBO-register zullen alle Belgische vennootschappen en andere juridische entiteiten informatie over de finaal begunstigde eigenaar moeten registreren.
Lees meer

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  [46]  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58