Boekhouding & fiscaliteit nieuws

- Gemeenten kunnen onroerende voorheffing differentiëren om wonen in stadskern te promoten

Vanaf 2019 kunnen Vlaamse gemeenten binnen hun grenzen de onroerende voorheffing differentiëren. Het percentage kan dan van wijk tot wijk verschillen.
Lees meer

- Nieuwe landenlijst voor buitenlandse verblijfsvergoedingen

Ambtenaren van Buitenlandse Zaken die op dienstreis naar het buitenland worden gestuurd, ontvangen een verblijfsvergoeding. De privésector mag die forfaits gebruiken om vergoedingen voor buitenlandse dienstreizen belastingvrij toe te kennen als kosten eigen aan de werkgever. Sinds 6 juli 2018 is er een nieuwe landenlijst.
Lees meer

- Alarm geblazen bij niet-neerlegging van de jaarrekening

Vennootschappen die geen jaarrekening neerleggen, lopen gevaar in de vorm van strafrechtelijke, administratieve, fiscale en gerechtelijke sancties. De ene sanctie heeft al ingrijpendere gevolgen voor de betrokkenen dan de andere. Een gewaarschuwd ondernemer telt voor twee.
Lees meer

- Waar vindt goederenvervoer plaats voor de btw?

Een goederenvervoersdienst vindt normaal gezien plaats in het land waarin de ontvanger van de dienst gevestigd is. Als het vervoer volledig binnen België, of volledig buiten de EU plaatsvindt, geldt de use and enjoyment-regel. Dan is de plaats van de dienst, de plaats van het werkelijk gebruik.
Lees meer

- Belastingvrij bijklussen

Sinds 15 juli kunt u onbelast bijverdienen tot 6.130 euro per jaar, met een maximum van 510,83 euro per maand. Let op het gaat om bij-verdienen. Dit fiscaal gunstregime telt enkel voor wie al een hoofdberoep heeft, en voor gepensioneerden.
Lees meer

- Wanneer zijn vooruitbetaalde kosten aftrekbaar?

In principe zijn kosten aftrekbaar in het jaar waarin ze zijn gemaakt of gedragen. Door de hervorming van de vennootschapsbelasting komt daar verandering in voor de kosten die eigenlijk betrekking hebben op een ander boekjaar.
Lees meer

- Rechtbank van koophandel is binnenkort verleden tijd

De modernisering van ons ondernemingsrecht die volop aan de gang is, heeft ook gevolgen voor de rechtbank van koophandel. Die zal binnenkort ondernemingsrechtbank heten. Omdat het ondernemingsbegrip voortaan heel ruim wordt opgevat, zal de nieuwe rechtbank ook bevoegd zijn voor landbouwers, vzw’s en vrije beroepers. Zij worden ook als ondernemingen beschouwd.
Lees meer

- Ongrondwettelijke waardering voordeel woning: wetswijziging op komst

Wie een gratis woning ter beschikking krijgt van zijn werkgever, krijgt een belastbaar voordeel. De ‘waarde’ van dat voordeel wordt anders berekend als de werkgever een rechtspersoon (bv. vennootschap) is. Dat is discriminerend.
Lees meer

- Cash for car: voor wie interessant?

De fiscaal en sociaal gunstige mobiliteitsvergoeding of cash for car-regeling is niet hetzelfde als het mobiliteitsbudget. Dit kon u al eerder lezen. De mobiliteitsvergoeding bestaat sinds 1 januari 2018, de invoering van het mobiliteitsbudget is in voorbereiding. In deze bijdrage staan we stil bij de juridische en fiscale behandeling van de mobiliteitsvergoeding: een bedrijfswagen inruilen voor een geldsom.
Lees meer

- Nieuwe circulaire over taks op de effectenrekeningen

De taks op effectenrekeningen legt een heffing van 0,15 % op aan iedereen die op één of meerdere effectenrekeningen in totaal 500.000 euro of meer heeft staan. Een administratieve circulaire geeft wat meer uitleg.
Lees meer

- Fiscale bemiddelingsdienst kan nu ook boetes kwijtschelden

De fiscale bemiddelingsdienst is een onafhankelijke dienst die bemiddelt bij geschillen tussen de belastingplichtige en de fiscus. Binnenkort krijgt de dienst er nog een extra taak bij: kwijtschelden en verminderen van fiscale boetes.
Lees meer

- Belastingvermindering voor adoptiekosten

Een adoptie kost handenvol geld. Daarom ondersteunt de regering belastingplichtigen die een adoptieprocedure doorlopen met een fiscale tegemoetkoming. Vanaf dit jaar (aanslagjaar 2019) krijgen adoptieouders een belastingvermindering voor de uitgaven die ze doen tijdens de procedure. Voorwaarde is dat er een erkende adoptiedienst tussenkomt. Zowel binnenlandse als buitenlandse adopties komen in aanmerking.
Lees meer

- Hervorming vennootschapsrecht: preview structuur nieuw wetboek

Nu het wetsontwerp tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen en houdende diverse bepalingen beschikbaar is op de website van de Kamer, kunnen we eindelijk een vrij definitief tipje van de sluier oplichten over de opbouw van het toekomstige wetboek van vennootschappen. Het nieuwe wetboek bestaat uit 4 delen onderverdeeld in Boeken. De artikels worden genummerd per Boek.
Lees meer

- Hervorming vennootschapsrecht: waar staan we vandaag?

Minister van Justitie Koen Geens werkt al enkele jaren aan een nieuw wetboek van vennootschappen. Dit is oud nieuws. Het voorontwerp is intussen aangepast aan het advies van de Raad van State en goedgekeurd in tweede lezing door de Ministerraad. Op 4 juni jl. is het wetsontwerp tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) ingediend bij de Kamer. Dit is het laatste nieuws.
Lees meer

- Vraag rechtzetting na beslissing over bezwaar

Bent u het niet eens met een aanslag van de fiscus, dan kan u een bezwaar indienen. Maar wat als u het niet eens bent met het antwoord van de fiscus op uw bezwaar? Dan kan u voortaan een rechtzetting vragen.
Lees meer

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  [42]  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58